Najlepšie kolektívy ZPOZ sa predstavili v Prešove

27.05.2005 Celý región

Dovedna osem kolektívov zborov pre občianske záležitosti (ZPOZ) vystúpilo 26. mája na XIII. celoslovenskom festivale programov ZPOZ v Prešove. Pod názvom Čar...
Dovedna osem kolektívov zborov pre občianske záležitosti (ZPOZ) vystúpilo 26. mája na XIII. celoslovenskom festivale programov ZPOZ v Prešove. Pod názvom Čaro zrelosti prezentovali vybrané občianske obrady rodinných a spoločenských slávností venovaných vekovo staršej generácii.

V obradnej sieni historickej prešovskej radnice sa predstavili kolektívy ZPOZ z obcí a miest Streženice, Revúca, Kremnica, Trenčianske Teplice, Bušince, Stará Ľubovňa, Mošovce a Bardejov. Postúpili z okresných, regionálnych a krajských prehliadok. Predviedli ukážky z osláv životného jubilea, zlatej i smaragdovej svadby, zo stretnutia troch generácií, zo sviatku Jeseň storočných, z vyhodnotenia súťaže o najlepšiu babku a najlepšieho dedka, či slávnosť ku stretnutiu maturantov po 60 rokoch.
Okrem toho na úvod podujatia vystúpil kolektív ZPOZ z Prešova.
Podľa člena ústrednej rady Združenia ZPOZ Človek človeku Jána Mikláša zo Starej Turej darí sa jednotlivým kolektívom v hľadaní nových druhov obradov. Rozširujú paletu ponúkaných slávností, zavádzajú nové formy prezentácie slova, hudby ale i uchovania pôvodnej kultúry v krojoch, zvykoch.
Všestranné zvyšovanie celkovej úrovne a kvality obradov a slávností je práve hlavný motív 14-ročnej činnosti združenia so sídlom v Banskej Bystrici. Prehliadka je pritom vrcholným metodickým podujatím v SR.
V súčasnosti má združenie 840-člennú základňu, organizuje školenia, semináre, vydáva časopis, zborníky scenárov, príhovorov, básní, čím vytvára profesionálne podmienky pre činnosť.
(jj)
 

Vyberte región